Bemutatkozás

EKT – Lan

Az EKT – Lan az angol LAN-Party szórol kapta az elnevezését. Célja, hogy a kimozdítsa a játékosokat és a játék iránt érdeklődőket otthonról, hogy személyesen találkozzanak, barátkozzanak és játszanak egymással. Ez jó hatással lehet a kommunikációs és koncentrációs készségükre, felkészíti őket a csapatmunka alapjaira illetve nagyon jó program feszültséglevezetésre.

Mi is az a LAN-Party ?

A LAN-Party egy olyan közösségi esemény, amelynek résztvevői egy fizikai helyszínen, helyihálózatba kötött számítógépeken sokszereplős számítógépes játékokat játszanak. A résztvevők száma minimum kettő, s a legnagyobb rendezvényeken néhány ezer játékos és valamivel kevesebb érdeklődő jelenik meg, ám leggyakrabban mindössze 4-8 fős baráti összejövetel. A több résztvevőseket általában előre megszervezik, csak a kisebb rendezvények zajlanak spontán. Kisebb parti esetén rendszerint valamely játékos otthona, nagyobb összejövetelek esetén külön rendezvénytermek, sportcsarnokok szolgálnak helyszínül. Időtartama változó, általában minimum egy éjszaka hossza (a játék rendszerint éjszakai elfoglaltság).

Technikai hátterre:

Mindenféleképpen szükségesek a számítógépek, illetve az ezeket összekötő hálózati elemek, kábelek, illetve tápelosztók, továbbá a játékszoftverek, amelyekkel a játékosok játszani kívánnak. Elkerülendő a helyszíni vitát, a szervezett rendezvényeken előre meghatározzák a használható játékok körét (beleértve azok verziószámát és kiegészítőit), illetve tájékoztatnak a hálózati paraméterekről. A játékok a stratégia, az FPS, vagy a szimulátorok stílusából kerülnek ki a leggyakrabban; gyakori, hogy egy rendezvény pusztán egyetlenegy szoftver köré szerveződik. Kisebb összejövetelek alkalmával a játékostársak a kezdeti órákat rendszerint szoftvertelepítéssel és kábelezéssel töltik; nagyobb rendezvényeken a hálózatról a szervező szokott gondoskodni. A gépek elhelyezésénél fontos szempont, hogy a játékosok ne láthassanak rá egymás képernyőire. Hogy egymást minél kevésbé zavarják, a résztvevők hangszórók helyett fejhallgatókat használnak. Mivel az eseményeket ennek ellenére is jellemzően hangzavar kíséri, a módosabb helyszínek hangszigeteltek. Nagyobb rendezvényeken jellemző a kivetítő használata, amellyel egy-egy kiválasztott mérkőzést mutatnak be az érdeklődőnek, illetve a bírói szolgáltatás, amellyel a csalásokat kívánják kiszűrni.

Forrás: Wikipédia